Písemné zmínky o medu najdeme už v nejstarších dochovaných záznamech. Ve většině antických kultur byl med používán ve výživě i jako lék.
Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Než se začal v evropské
kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba,
nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky).
Dost časté bylo spojení medu, pepře, zázvoru a šafránu.
Med květový Jinak také nektarový med, je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu.
Rychlá krystalizace není vada medu, ale přirozená vlastnost, je možné rozehřát med ve vodní lázni do 50°C
Med pastovaný Tento med se vyrábí řízenou krystalizací z květového medu.
Med medovicový (lesní) Je med, který je tvořen včelami z medovice. Od květového medu jej lze spolehlivě rozlišit
jedině měřením elektrické vodivosti,která nesmí klesnout pod 80 mS/m. Tmavost medovicového medu je způsobena barvivy
obsaženými v míze lesních dřevin.
|